Güneş Kollektörü Ne İşe Yarar?
Yaşanabilir ve temiz bir yaşam için sürdürülebilir enerji kaynakları ve sistemleri bir gerekliliktir. Hızla artan nüfus, kullanılabilir su rezervlerinin azalması ve kalabalıklaşan kent merkezleri ile birlikte çevre uyumlu çözümler, insan hayatı için önem arz eder. Sınırsız ve çevre dostu kaynaklardan biri olan Güneş enerjisi hem bireysel hem de endüstriyel tüketimde en popüler uygulamalardan biri olarak ifade edilir.
Güneş Kollektörü Nedir?
Güneş, gezegenimiz için sınırsız ve devasa bir enerji kaynağıdır. Bildiğimiz yaşam formunun devamlılığı ve sürekliliği için Güneş enerjisi en temel kaynaklardan biridir. Güneş kollektörü, Dünyaya yansıyan Güneş ışınlarında yüklü olan enerjiyi tutan paneller olarak adlandırılabilir. İçinde bulunan akışkanlar ve rezistanslar aracılığıyla enerjiyi soğuran Güneş kollektörleri, elektrik üretiminde ve sıcak su temininde işlev görür.
Dünya üzerinde Güneş enerjisinden istifa eden gelişmiş ülkeler orta ve uzun vadede Güneş paneli tarlalarında kapasite artışını planlamaktadır. Güneş panelleri hem karada hem de suda etkili biçimde kullanılabilen kontakt yapıdaki düzlemsel sistemlerdir. Güneş ışınlarını en iyi yakalayabilecek şekilde konumlandırılan Güneş pilleri ev, turistik işletme, tarım, hayvancılık ve hatta sanayinin çeşitli alanlarında dahi kullanılabilir.
Güneş Kollektörü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneş kollektörünün kurulum, montaj, bakım ve onarımları profesyonel bir hizmet dalıdır. Sabit bir noktada stabil biçimde yıllarca çalışabilen Güneş pilleri mekanik enerjiyle çalışan ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerine kıyasla sık sık bakım ve onarım gerektirmez.
- Adım: Güneş kollektörlerinin kurulumu ve montajı gerçekleştirilmeden önce enerji tasarrufu ve verimi sağlamak için kapsamlı bir saha çalışması gerekir. Panellerin konumlandırılmasında fiziki ve teorik fizibilite çalışması raporlaştırılarak müşteriye sunulmalı; iyileştirmeler ve öneriler hakkında detaylı bilgi verilmelidir.
- Adım: Yapıdaki elektrik tesisatında detaylı bir kontrol mekanizması oluşturulmalıdır. Kronik problem olarak kabul gören elektrik kaçağı ya da verimde düşüklüğün arkasında topraklama ve inverter uyumunun test edilmemesi yatar.
- Adım: Kollektörlerin enerji kaybı yaşamasının en önemli etmenlerinden biri, panel etrafında Güneş ışınlarını engelleyen objelerin bulunmasıdır. Havalandırma ya da baca bölümlerinin Güneş emisyonunu engellemeyecek şekilde konumlandırılması bu aşamada önemlidir.
- Adım: Paneller montaj edilmeden önce mikro düzeyde dahi olsa kırık, çatlak ya da sızıntı olmadığından emin olunmalı; fiziksel dezenformasyon durumunda gerekirse panel yenisiyle değiştirilmelidir.
- Adım: Kontrol panellerindeki verilerin doğru biçimde aktarıldığından emin olmadan değer ölçümü gerçekleştirilmemelidir.
- Adım: Panelin bağlantı aparatlarında ve zeminle temas ettiği bölgelerde paslanmazlık sağlanmalıdır.
- Adım: Kablo çıkış noktalarında ve kanallarında yalıtım ve izolasyonun sağlandığından emin olunmalıdır.
- Adım: Yapıdaki sigortanın zarar görmesini engellemek için bütünsel bir topraklama kontrolü ve hizmeti sağlanmalıdır.
- Adım: Pano göstergelerinin sözlü ve yazılı olarak müşteriye aktarılması gerekir.
- Adım: Ani elektrik kesintilerinde ya da akım dengesizliğinde alınacak önlemler hakkında detaylı kılavuz sunulmalıdır.
Kuruluşundan bu yana verdiği kaliteli hizmet ve güven duygusu Solimpeks’i her zaman bir adım önde tutmuştur. Solimpeks, İç Pazardaki faaliyetlerini, 2011 yılından itibaren Solimpeks Türkiye LTD ŞTİ. olarak İzmir’deki Merkez binasından yürütmeye başlamıştır. Ürünleri detaylı incelemek ve bilgi sahibi olmak için solimpeks.com.tr adresinizi ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilirsiniz.