Güneş Kollektörünün Ayrıcalıkları Nedir?
Sürdürülebilir temiz enerji kaynakları ve sistemleri alanında yapılan çalışmalar her geçen gün artıyor. Doğada bolca bulunan Güneş enerjisini toplayıp bir tür akışkana ısı olarak aktaran Güneş kollektörleri, Günışığı miktarı yüksek olan ülkemizde akılcı, çevreci ve tasarruflu bir yöntem olarak kabul görüyor.
Güneş Kollektörü Nedir?
Güneş ışınları Dünya yüzeyine ulaşırken bir miktar enerji kaybına uğrasa da “foton” olarak adlandırılan enerjiyi yakalayarak kullanılabilir enerji ve sıcak suya dönüştüren Güneş kollektörleri, yenilenebilir enerji sistemlerinden biridir. Gün içinde ortalama 6 saat aralıksız Güneş ışığı alan ülkemizde Güneş enerjisinden faydalanmak çevre dostu, tasarruflu ve verimli bir çözüm olacaktır. Güneş kollektörleri Güneş ışınlarının en yoğun alınacağı bölgeye yatay veya dikey olarak yerleştirilir. Elde edilen enerji kollektör içindeki akışkan aracılığıyla yerden ısıtma, radyatör, fan coil, duvardan ısıtma, elektrik enerjisi ya da sıcak su temininde kullanılır.
Güneş Kollektörleri Nasıl Çalışır?
Güneş kollektörleri çalışma prensibi ve işletim sistemi itibariyle çeşitlere ayrılır. Endüstriyel elektrik ve enerji üretiminde kullanılan kollektörler çok daha karmaşık ve bütünleşik bir tesisat işlemini ifade etse de ev, işyeri, otel ve kamp alanlarında temel düzeyde bir sistemden söz edilebilir. Buna göre;
- Açık Sistemler: Günlük kullanım suyunun kollektörlerdeki dolaşım suyuyla aynı olduğu kollektör sistemidir. Kapalı sistemlere kıyasla daha tasarruflu ve ekonomik olan açık sistemlerde şebeke suyu kireç içermeyen bölge ve yapılarda tercih edilir.
- Kapalı Sistemler: Günlük kullanım suyu ile ısıtma suyunun farklı olduğu kollektör sistemidir. Zaman içinde kollektörler borularında meydana gelen donma ve kireçlenmeye karşı alternatif bir çözüm olarak tercih edilmektedir.
- Pompalı Sistemler: Isı transfer akışkanının sistem üzerinde bir tür pompa aracılığıyla dolaştığı kollektör sistemidir.
- Tabi Dolaşımlı Sistemler: Isı transfer akışkanının bir düzlem boyunca dolaştığı kollektör sistemidir. Kollektörlerde ısınan suyun yoğunluğuna bağlı olarak azalması ve yükselmesi özelliklerine dayanan bir çalışma prensibi vardır.
Güneş kollektörleri konumlandırma tiplerine göre değişiklik gösterir. Bunlar;
- Düzlemsel Güneş Kollektörleri: Güneş enerjisinin belirli bir kısmını absorbe ederek ısı olarak sıvıya iletir. Su çıkış sıcaklığı 100 dereceye ulaşabilen düzlemsel Güneş kollektörlerinde yüzey sıcaklığını stabil tutmak ve verimliliği artırmak için bu kollektör türünde kullanılan aparatlar saydam örtü, akışkanın dolaştığı borular, kollektör kasası, yalıtım malzemesi ve yutucu yüzeydir.
- Vakum Tipli Güneş Kollektörleri: Düzlemsel Güneş kollektörlerine kıyasla su çıkış sıcaklığı 120 dereceye kadar çıkabilir. Isı edinim miktarına göre 150 derece altı ve 150 derece üstü olarak değerlendirilebilir. 150 derece altında kalan kollektör tipinde şebeke suyu ısıtma ve bina ısıtma ya da havalandırma işlemleri gerçekleştirilebilir. 150 derece üstünde kollektörün işlem hacmi artacağından elektrik enerjisi üretme ve küçük su pompalarını işletmek mümkün olacaktır. Kullanılan akışkan standart su olmadığı için akışkan borularında donma ya da kireçlenme yaşanmaz.
Kuruluşundan bu yana verdiği kaliteli hizmet ve güven duygusu, Solimpeks’i her zaman bir adım önde tutmuştur. Solimpeks, iç pazardaki faaliyetlerini 2011 yılından itibaren Solimpeks Türkiye Ltd. Şti. olarak İzmir’deki merkez binasından yürütmeye başlamıştır. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek için www.solimpeks.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.