Solimpeks Isı Pompalı Boyler – Kullanım Alanı Örneği; Butik Oteller
Kullanım Suyu Isıtması – Su Giderinden Akıp Giden Enerji
Isı pompalı boyler ile kullanım suyu ısıtması. Isıtmaya yönelik ihtiyaçlarda en büyük enerji harcanan kısımlardan biri kullanım suyu ısıtılmasıdır. Örneğin; Villalar, Apartman daireleri, Yurtlar, Hastaneler, Okullar, Büyük Kapasitede oteller ve Butik Oteller de kullanım suyuna harcanan enerji bedelleri toplam enerji bedeli içinde çok ciddi pay sahibi olmaktadır. İşte bu noktalarda, enerji maliyetlerini azaltmak ve tasarruf sağlamak için en doğru çözümlerden biri ısı pompalı boylerler.
Örnek olarak 10 kişilik küçük bir butik oteli ele alalım. 10 kişi, 80 lt/kişi . gün = 800 lt /gün sıcak su ihtiyacı vardır.
- Kullanım suyu sıcaklığı ile şebeke suyu sıcaklığı arası farkı: Δt = 50°C – 15° = 35 °C Q=m.c. Δt =800 . 1 .35 = 28.000 Kcal = 32,5 Kwh,
- Aylık bazda düşünürse: 30 . 32,5 = 976 Kwh,
- Otelin Elektriği 0,33 TL aldığını düşünürsek: rezistansla=(Q/Verim),
- Enerji birim fiyatı=(976/1)*0,28=273 TL Isı,
- Pompasıyla=(Q/Verim)*Enerji birim fiyatı=(976/3,5)*0,28=78 TL Aylık,
- Kazanç=273-78=195 TL/Ay ===> Yılda=2340 TL Tasarruf.
Isı Pompalı Boyler Nedir?
Isı pompalı boylerler, adından da anlaşılacağı gibi hava kaynaklı bir ısı pompası ve bir boylerin akuple edilmiş olarak tek bir ünite olarak kullanılması sistemidir. Isı pompası kısmı üstte, boyler kısmı alttadır. Isı Pompasının olduğu üst bölüm de emiş hattı ve hava çıkış (egzoz) hattı olmak üzere iki adet hava kanal bağlantısı vardır. Resimde sağdaki kanaldan emiş yapılır, bu emilen hava iç ortamdan ve ya kanal vasıtasıyla dışarıdan olabilir yada iç ortam havası olarak emilebilir.
Egzoz hattından atılan hava ise enerjisi alınarak suya aktarılmış hava olacağı için giren havaya göre soğuk bir havadır. Egzoz kanalının bağlantısı iç ortamın soğumasını istemiyorsak dışarı bir kanal vasıtasıyla atılması zaruridir. Ancak çamaşırhane , mutfak yada havuz gibi herhangi bir soğutulması yada nemi alınması istenen bir ortamımız mevcutsa bu soğuk havadan bu noktalarda faydalanabiliriz. Hele ki bu ortamlardan emiş yapılacak hava daima sıcaksa ısı pompamız çok verimli (COP değeri yüksek) çalışacaktır.
Ayrıca ısı pompasına girip enerjisi alınıp atılan havanın solunmasında herhangi bir sakıncada yoktur, sadece girişe göre soğumuş bir havadır. Hava içinde gerek partikül olarak gerekse kimyasal olarak bir değişiklik yoktur.
Boyler Kısmı
Isı Pompasında ısıtılmış sıcak gaz, boyler çeperinde D – tipi serpantin dediğimiz dairesel sarmal serpantinlerde dolaşarak ısı enerjilerini boylerin içerisinde ki soğuk suya aktarması sağlanır.ve böylece suyun ısıtılması sağlanır.
Isı pompası resminden de görebileceğimiz üzere ısı pompalı boyler cihazlarımızda Güneş enerjisi bağlanması amacıyla serpantin vardır. Opsiyonel olarak güneş enerjisi mevcutsa yada takılması sonrada düşünülürse bu sisteme rahatlıkla entegre edilebilir.
Isı pompası seçilirken kişi sayısı göz önüne alınmalı ve kapasite kişi sayısına ve kullanım alışkanlıklarına göre belirlenmelidir. Ancak olağan dışı bir kapasite artışında yada fazladan su istenmesi durumunda boyler kısmında bulunan rezistans desteği bu olağan üstü durum bir sorun teşkil etmeden sıcak su ihtiyacının karşılanmasına destek olmaktadır.
Neden Solimpeks Isı Pompalı Boyler?
- Tasarruflu ısıtma.
- Isı pompası teknolojisiyle çevreci enerji üretimi.
- Ekstra yer kaybına yol açmaz, sistem kompakttır ve kurulumu oldukça kolaydır, sorun çıkarmaz. Isı transferi geniş alanda ve klasik ısıtıcılara göre daha düşük sıcaklıkta gerçekleştiği için kireçlenme sorun teşkil etmez.
- Güneş enerjisi varsa yada sonrada yaptırılırsa, sisteme entegre edilebilir.
- Gerekli hava kanalı düzenlemesi yapılarak. Soğutma yada nem alma yapılması istenen yer varsa bu yere yakın konarak mekanların iklimlendirilmesine katkıda bulunabilir ve bunu yaparken verim artar.