Fotovoltaik Sistemler
Silikona benzeyen çeşitli materyaller, güneşten aldığı enerjiyi direkt olarak elektrik enerjisine çevirme özelliğiyle bilinmektedir. Bu enerji dönüşümüne yani elektrik akımına dönüşen teknolojiye fotovoltaik teknolojisi denir.
Fotovoltaik Sistem Nedir?
Güneş ışığıyla beslenen fotovoltaik yüzeyleri genel olarak dikdörtgen, kare ya da daire şeklinde olan güneş hücrelerinin ortalama alanı 100/150 cm kalınlıkları ise genellikle 0.2 – 0.4 mm civarında olmaktadır. Fotovoltaik’in üzerine düşen güneş ışığıyla birlikte panelin uçlarında elektrik gerilimi oluşmaktadır. Bilindiği üzere güneş ışığını alan fotovoltaik güneş ışığı hücrelerini direkt olarak elektrik enerjisine çeviren tam iletken olmayan, yarı iletken maddelerden meydana gelen bir sistem türüdür.
Panel uçlarında oluşan elektrik gerilimi ile güneş pilleri fotovoltaik’i soğutur ve fotovoltaik’in tüm enerjisini elektrona dönüştürür. Burada görülen gerilim, bir çeşit elektrik akımı oluşturmaktadır. Bu gerilimler, akımlar ön ve arka kesimlerde depolanmaktadır.
Fotovoltaik modül’den bahsedecek olursak: Dikkate alınan kısım tamamiyle güneş pilinin yapısıdır.
Güneş pilini göz önüne alarak güneş enerjisinin yüzde 5 ile yüzde 15’i elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Düzgün bir yüzey üzerine yerleşimi sağlandıktan sonra güç çıkışını yükseltmek için fazlasıyla güneş pilini birbirine paralel yada seri bir bağlantıyla yerleştirildiğinde güç çıkışı yükseltilmiş olacaktır. Güç ihtiyacını modülleri birbirine paralel veya seri bağlanılarak Watt miktarıyla ölçülen enerjiyi megaWatt boyutuna kadar yükseltmek mümkündür.