Şebekeden Bağımız Bir Sistemde Malzeme Seçimi ve Kullanımı
Şebekenin olmadığı bir yerde yaşam alanınıza elektrik sağlamak istiyorsanız öncelikle hangi cihazları kaç saat kullanacağımızı tespit etmemiz gerekmektedir.
Bunun için de ilk etapta temel kullanacağımız ev aletlerini düşünmemiz gerekir .
Genellikle bunlar buzdolabı televizyon uydu ve küçük el aletleri olmaktadır .
Bunların dışında kullanacağımız elektrikli aletler bizim İNVERTER yanı doğru akımı alternatif akıma çeviren aynı zamanda akülerin doldurulup boşaltılmasında rol alan cihazımızı seçmemiz için kriter olacaktır.
Bu cihazın seçimi çok önemlidir. Çünkü 3000 veya 5000 oluşu sizin evdeki kullanacağız cihazları sınırlayacaktır .
Eğer 3000 lik seçilirse motorlu cihazlar yani çamaşır makinası bulaşık makinası gibi elektrikli aletler çalışmayacaktır.
Bu bağlamda seçimimiz 5000 lik tam sinüs 5000 lik tam sinüs MPPT veya 5000 hibrit modeli olmalıdır.
Peki piyasadaki bu modeller arasında ne fark vardır ?
- Tam sinüs inverterler mppt özelliği bulunmayan cihazlar
- Aynı kapasitede olan ve MPPT özellikli cihazlar
- HİBRİT inverterler
(bir sonraki yazımızda PVM ve MPPT özellikli cihazlar dan bahsedeceğiz)
Bu 3 farklı cihaz fiyat ve kalite olarak tabiki birbirinden farklıdır.
Kurulacak sistemde inverter kapasitemizi belirlediğimizi düşünürsek artık evdeki cihazlarımızın kullanım yoğunluğuna göre PV yani güneşten elektrik üreten panellerimizin sayısını belirlememiz gerekir .
Belirleyeceğimiz panel sayısı en az 4 olmalıdır. Bu orta halli bir ev için tv buzdolabı çamaşır bulaşık makinası ve fırın kullanacak bir kişi için 18 panele kadar çıkmaktadır.
Bu panel sayısı yazın ortalama güneşlenme saatini 7 saat olarak kabul edersek 12 adet yeterli olacak iken aynı kapasite aküyü doldurmak için kışın (güneşlenme saatinin 3-3,5 saat olduğunu düşünürsek ) 24 panele kadar çıkartmamız gereklidir.
Ortalama bir ev için yaz ve bahar aylarında 8 ile 12 panel arası yeterlidir.
Peki Akü Kapasitesi ve Doğru Aküyü Seçmek Neden Önemlidir ?
Öncelikle SOLİMPEKS olarak kullandığımız aküler Amerikan malı olup piyasadaki tüm akülerden çok daha uzun ömürlüdür.
Standart aküler 1 veya 2 yıl çalışıp sonrasında tabiri caizse çöp olmaktadır .buda akünün kalitesiz olmasındadır .
Bizim kullandığımız TROJAN marka aküde 205 ah standart aküde 205 ah . ancak akünün kalitesi ve jel yoğunlukları çok farklıdır .
Buda hesaplamalarımızda bizlere daha doğru hesabı yapmamıza olanak sağlamaktadır.
Normalde 4 adet TROJAN marka akü ile standart off grid bir evin yani tv buzdolabı aydınlatma elektrikli küçük ev aletlerine yeterken standart aküler belki ilk aylar yetse de 1 . yılı doldurmadan işlevini görmeyecektir.
Yatırımcı tüm bu sistemleri kurduğunda her zaman en az enerji sarfiyatını yapması gereklidir.
Elektriğimizi ne kadar güneşten te üretsek akü kapasitemiz ve güneşlenme süremiz bizleri sınırlayan etkenlerdir. Bu bağlamda elektrikli aletleri sıralı kullanım ile yapmaları gerekir . örneğin pazartesi bulaşık mak. Çalıştırıldı ise Salı günü çamaşır makinası açılmalıdır . bu ve cihazlar hem akşam elektriksiz kalmamanız hem de akülerinizin ömrünün uzun olması için öğlen vakitlerinde çalıştırılmalıdır. Çünkü gerekli gücü güneşten alacaktır ve aküleriniz doldur boşalt yapmayacaktır.
Kısacası seçilen akünün kaliteli olması sizlerin yapacağı yatırımın uzun vadeli olmasını sağlayacaktır.
Sizlerde bir bağ evi yaptırdıysanız veya şebekenin olmadığı bir yerde oturuyorsanız SOLİMPEKS mühendislik departmanı ile iletişime geçip bizlerden size özel tasarlanan sistem için bir fiyat teklifi muhakkak almalısınız