Suyun üzerine kurulu güneş enerjili elektrik santrali
Türkiye de de zaman zaman fizibilite çalışmaları yapılan fakat bir türlü gerçekleşmeyen yüzer güneş enerjisi santrali ile ilgili Avrupa’nın en büyüğü işlemeye hazır..
Heathrow Havaalanı yakınlarındaki bir su rezervi üzerine inşa edildi ve yine su işleyecek bir tesisin enerjisinin bir bölümünü karşılayacak. Kurulu olduğu alan yaklaşık 8 futbol sahası büyüklüğünde ve yılda 5,8 milyon kilovatsaat enerji üretmesi bekleniyor.
Thames Water enerji yönetimi sorumlusu Angus Berry’ye göre güneş panelleri önemli potansiyele sahip olsa da bu aşamada tek enerji kaynağı olmak için yeterli seviyede değil:
“Güneş enerjisi daimi çalışan bir pil gibi değil. Güneş battığında artık bir şey üretmiyor. Oysa ki beslediği tesisler gece de çalışmaya devam etmek zorunda. Mesela gece-gündüz su pompalamak zorundayız. Dolayısıyla yüzer teknoloji de kullansanız sadece güneş enerjisine dayalı çalışamazsınız.
O ancak tüm bir stratejinin bir parçası olabilir.”
23000 fotovoltaik güneş paneli birbirine bir sal gibi bağlı şekilde hava yastıklarının üzerine kurulu. Göletin dibine bırakılan 200 çapanın yanısıra enerji kablolarla birkaç kilometre mesafedeki üretim merkezine taşınıyor. Üretim merkezi de İngiltere’nin en büyük su kurumu tarafından işletiliyor. Lightsource tepe yöneticisi Nick Boyle’a göre sistemin avantajı çok ısınan güneş panellerinin kolayca soğutulabiliyor olması.
“Güneş enerjisiyle sağlanan elektrik soğutulabilen panolarla olduğunda çok daha verimli oluyor. Yüzer panoların en büyük avantajı da bu. Onlar serinde kalıp soğutulduklarından tüm santral de daha verimli çalışabiliyor. Bir bozkırın ortasında olmasından çok daha fazla elektrik üretebiliyorlar.”
Heatrow yakınlarındaki üretim merkezi halen test aşamasında ve genel elektrik şebekesine bağlı değil. Fakat birkaç ay içerisinde bu entegrasyonun sağlanması bekleniyor. Bu sağlandığında üretim merkezinin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacak ve yaklaşık 10 milyon kişiye hizmet verecek. Benzeri bir diğer santral de Manchester yakınlarına inşa ediliyor. Japonya’da 2018 yılında hizmete girmesi beklenen bir diğer örnek santralin yıllık üretim hedefi ise 13.7 milyon megavatsaat.
Solimpeks Enerji olarak üretimini yapmış olduğumuz PV-T (Hibrit) Paneller ile bakır boruların içerisindeki serin suyun sirkülasyonu sayesinde üzerlerindeki fotovoltaik hücrelerin soğutulmaları sağlanmış ve bu şekilde elektrik enerjisinde artış yaratılmıştır. AR-GE çalışmalarının devam ettiği Solimpeks, yeni teknoloji ve çözümlerle adından söz ettirmeye devam edecektir.
Kaynak : http://tr.euronews.com/2016/03/28/suyun-uzerine-kurulu-gunes-enerjili-elektrik-santrali/